Hürriyet

>

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Kıbrıs'ın Ünlü Zeytinli Ekmeği-Orjinal Tarif

Kıbrıs'ın hangi yemeklerini bilirsiniz? Şeftali Kebabı mı? Girne'ye uğradıysanız mutlaka Niyazi'nin Yeri'nde yemişsinizdir. Hatta önünüze geldiğinde de nerede bunun şeftalisi diye sormuşsunuzdur! Haklısınız, bu kebabın şeftaliyle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Ama bu kebap başka bir yazının konusu. Sırada ne var, Molihiya değil mi? Türkiye'de Mersin ve Ege'de bir kaç yer dışında bu otu bulamayacağınız için pişirmeniz de zor. Zaten herkes de sevmeyebilir, çünkü kokulu bir ottur. Tarifi vermenin anlamı yok, çünkü otu Kıbrıs'dan getirtmelisiniz. Üçüncü olarak aklıma hemen Zeytinli Ekmek geliyor. Şayet gerçek bir Kıbrıslının evine gitmişseniz mutlaka macun ve zeytinli ekmek tatmışsınızdır. Lokantalarda bulunmayan ama her evde pişen bir besindir. Ve tadına doyum olmaz. Annem Kıbrıslı olduğu için tüm bu yemeklerle ve tarifleriyle büyüdüm ben. Hepsine bayılırım ama içine konan muhteviyatlarının kolay bulunması sebebiyle en çok Zeytinli Ekmeği pişiririm. İkram ettiğim arkadaşlarımdan daha beğenmeyen çıkmadığı gibi, tarifini vermekten, başkalarının günlerine de pişirip yollamaktan yorulmadım da değil. O yüzden en iyisi burada herkese açıklayayım tarifi. Böylece bana sormanıza gerek yok. Bir kez tadın, inanın yapmadan duramayacaksınız. Diyorum ya garantili! 1. Öncelikle iki büyük kuru soğanı doğrayıp bir bardak sızma zeytinyağında hafifçe öldürün. Fazla pişirmeyin, azıcık pembeleşsin yeter. 2. 200-250 (zevke göre) gr. siyah zeytinin çekirdeklerini çıkarın. Büyükçe bir kaba koyun. 3. Üç tekli ya da iki çift ekmek hamurunu fırından alın. Şimdi hamurları, zeytini ve zeytinyağlı hafif pişmiş soğanı karıştırıyoruz bir kabın içinde. Bolca nane ekliyoruz üstüne. Yoğuruyoruz. Ta ki hamur lime lime olana, her tarafı yağlanana kadar. Şayet yağ az gelirse biraz daha sızma ekleyebilirsiniz hamurunuza. Resimde kıvamını göreceksiniz. Bakın hamurunuz o hale gelmiş mi? Geldiyse tamamdır, pişireceğiniz fırın kabına koyun, kabaracağını hesaba katarak kap seçin, ben genellikle payrex kullanıyorum, içine yağlı kağıt koyup hamurunuzu boşaltın. Üstünü örtüp iki saat kadar ılık bir yerde kabarmasını bekleyin. ! Hamurunuz iyice kabarıp salladığınızda jöle kıvamına geldiyse fırına girmeye hazır demektir. 180 Dereceye (turbo)ayarlı fırınınızda 35-40 dk. pişirin. Şayet isterseniz, fırına koymadan önce ekmeğinizin üstüne yumurta sarısı sürüp çörek otu serpebilirsiniz. Piştiğinde daha şık durur. Fırından çıkardan önce bıçakla pişip pişmediğini kontrol ederek süreyi ayarlayın. Ekmeği çıkardığınızda da üstüne hafif su serpip örterek yumuşamasını sağlayın. Yarım saat kadar sonra ters çevirip altındaki yağlı kağıdı çıkarın, altı da kurusun. Soğuduktan sonra servis için kesebilirsiniz. Afiyet olsun

1 yorum:

  1. içerisine 1 su bardağı izmir tulumu 1 su bardağı kaşar peyniri koyarak yaparım ve sıcak sıcak yemeye doyamam..

    YanıtlaSil